Moskova Lomonov Devlet Üniversitesi

Moskova Lomonosov Devlet Üniversitesi (Lomonosov Moscow State University), Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan ve ülkenin en eski ve en prestijli üniversitelerinden biridir. İşte Moskova Lomonosov Üniversitesi hakkında bazı temel bilgiler:

✓  Kuruluş ve Tarih: Moskova Lomonosov Üniversitesi, 1755 yılında Çar I. Ivan tarafından kurulmuştur. Üniversite, bilim ve kültürdeki önemli katkıları nedeniyle ülkenin en saygın eğitim kurumlarından biri olarak kabul edilir.

✓  Akademik Ün: Üniversite, çeşitli alanlarda geniş bir akademik yelpazede eğitim ve araştırma faaliyetleri sunar. Fen bilimleri, doğa bilimleri, sosyal bilimler, matematik, mühendislik, tıp ve beşeri bilimler gibi birçok alanda öncü araştırmalar yapmaktadır.

✓  Fakülteler ve Bölümler: Moskova Lomonosov Üniversitesi’nde çok sayıda fakülte ve bölüm bulunmaktadır. Bunlar arasında doğa bilimleri, matematik, fizik, kimya, biyoloji, mühendislik, sosyal bilimler, tıp, hukuk, işletme, beşeri bilimler ve dil bilimleri gibi alanlar yer almaktadır.

✓  Uluslararası İşbirliği ve Değişim Programları: Moskova Lomonosov Üniversitesi, uluslararası alanda tanınmış bir üniversite olup, dünya genelinde birçok üniversite ile işbirliği yapar. Ayrıca öğrenci değişim programları ve uluslararası konferanslar düzenler.

✓  Prestij ve Tanınma: Lomonosov Moscow State University, uluslararası alanda yüksek bir prestije sahiptir. QS World University Rankings gibi önemli sıralama kuruluşları tarafından düzenli olarak dünya çapında en iyi üniversiteler arasında gösterilmektedir.

✓  Kampüs ve Tesisler: Üniversite, geniş ve modern bir kampüse sahiptir. Öğrencilere kütüphaneler, laboratuvarlar, spor tesisleri, konferans salonları ve sosyal alanlar gibi çeşitli olanaklar sunar.

Moskova Lomonosov Üniversitesi, bilimsel araştırmalara katkıda bulunmanın yanı sıra öğrencilere yüksek kaliteli eğitim sağlayarak geleceklerini şekillendirmelerine yardımcı olan bir kurumdur.

 
 
 
 
BÖLÜMLERRUSÇAİNGİLİZCEY. LİSANS
Mekanik ve Matematik Fakültesi   
Ekonomi   
İşletme Yönetimi Yüksek Okulu   
Hukuk   
Gazetecilik   
Temel Tıp   
Fen Bilimleri   
Dünya Politikası   
Güzel Sanatlar ve Sahne Sanatları   
Mütercim Tercümanlık   
Hesaplamalı Matematik   
Fizik Sosyoloji   
Kimya   
Biyoloji   
Biomühendislik   
Bioinformasyon   
Jeoloji   
Coğrafya   
Malzemeler Bilimi   
Tarih   
Filoloji   
Felsefe   

Moskova Devlet Üniversitesi Öğrenci Yurtları

Toplam alanı 292.000 m2 alana sahip çeşitli öğrenci yurtlarında, 15.000 lisans öğrencisi, yüksek lisans öğrencisi, uzmanlık derecesi yükselten, kurslara katılan öğrenci yaşamaktadır. Lisans öğrencileri 1-4 kişilik odalarda, yüksek lisans öğrencileri ise; 1-2 kişilik odalarda yaşamaktadırlar. Üniversite maksimum şekilde tüm öğrencilerine barınma imkanı sağlamaktadır. Burslu eğitim dışında gelen ücretli öürencilere verilen konaklama imkanı, belli kurallar ve yurtlardaki müsait boş kontenjanlar kapsamında verilmektedir.

Yurtlarda en büyük özen gösterilen bölümler, ders ve dinlenme yerleridir. Eğitim için, yurtlarda kitap okuma odaları kurulmuştur. Ayrıca her katta etüd odaları kurulmuştur öğrencilerin buralarda da ders çalışabilmeleri için. Öğrenci yurtlarında bilgisayar sınıfları, tiyatro ve müzik için prova odaları, aerobik için spor alanları, dinlenme odaları ve çocuk odaları’da mevcuttur.

Lomonosof MSU’nun öğrenci yurtlarının büyük bir bölümü, Moskova şehrinin güney batısında konumlandırılmıştır. Tüm öğrenci yurtları ve eğitim binaları arasında, toplu taşıma araçları; otobüs, troleybüs seferleri bulunmaktadır. ayrıca Lomonosof MSU yönetimi denetiminde, öğrenci yurdu ‘DAS’ ile merkez kampüs arasında Mosgortrans adında (Moskova şehir hattı) özel bir ekspress hattı hizmet vermektedir.

Öğrenci Yurdu ‘DSYA’ (Yasenevo Öğrenci Yurdu)

Adres: Moskova, Litvanyalı Bulvarı, Bina 6, Bldg. A Daire Tipi Yurt: Daireler iki ve üç odalıdır. Burslu eğitim almaya gelen öğrencilerin konaklaması içindir. 5 Kişilik Daireler; bir adet 2 kişilik ve bir adet 3 kişilik odadan oluşmaktadır : küçük bir odada 2 öğrenci ve geniş bir odada 3 öğrenci yaşamaktadır. 7 Kişilik Daireler; İki adet 2 kişilik küçük odadan ve bir adet büyük 3 kişilik odadan oluşmaktadır:

Öğrenci Yurdu ‘DAS’ (Yüksek Lisans ve Kurs Öğrenciler)

Adres: Ul. Kravchenko, 7 Koridor Tipi Yurt: Tek ve iki yataklı ünitelerden oluşmaktadır. Ücretli okumaya gelen öğrencilerin konaklaması içindir. Oda büyüklüklerine göre 2 veya 3 öğrencinin yaşadığı odalardır.

Öğrenci Yurdu ‘DS GZ’ (Moskova Devlet Üniversitesi ana binasında bulunan Öğrenci Yurdudur)

Adres: Moskova, Leninskie Gory, MSÜ Ana Bina Koridor Tipi Yurt: İki odalı bloklardan oluşmaktadır. Yüksek lisans öğrencilerinin konaklaması içindir. Her oda da bir yüksek lisans öğrencisinin yaşadığı sistemdir.

Öğrenci Yurdu ‘DAS’ (Yüksek Lisans ve Kurs Öğrenciler)

Adres: Moskova, Ul. Shverkina, 19 Koridor Tipi Yurt: Bir odalı yada 2 odalı bloklardan oluşmaktadır. Bloklarda 1-6 arasında kişi kalmaktadır. Burada yüksek lisans ve kurs eğitimi yapan öğrenciler kalmaktadır.

QS WORLD UNİVERSİTY RANKİNGS : 87

THE WORLD UNİVERSİTY RANKİNGS : 
  ACADEMIC RANKING OF WORLD UNİ :

YÖK Denklik Yönetmeliği

YÖK’ten duyurulan 29 Mart 2024  tarihli yeni kararlar neticesinde; eğer yurtdışında eğitim almak istiyorsanız ve aldığınız eğitimin karşılığında Türkiye’ye geldiğinizde denklik işlemlerine başlamak istiyorsanız, aşağıda bulunan yönetmeliklere dikkat etmeniz gerekmektedir.
“Sıralamalarda ilk 400’de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek, ilk 1000’de  olanlardan mezun olanlara YKS’ye girme şartı olmayacak”

 

Yükseköğretim Kurulu, yurt dışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin 15.03.2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışı Yükseköğrenim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin uygulamasında ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi için usul ve esasları belirleyerek yayınlandı. Belirlenen usul ve esaslara göre;

“Sıralamalarda ilk 400’de yer alan üniversilerden mezunlara doğrudan denklik, YKS’ye girme zorunluluğu yok”

 

Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen üç uluslarası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk proğramları dahil olmak üzere bütün proğramlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecekler.
Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000’de yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak.


İlk 1000’de olan üniversitelerin, tıp,diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvurları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek.

İlk 1000’de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanların YKS’ye girme ve başarı zorunluluğu yerine getirme zorunluluğu var.

İlk 1000’de yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS’ye girecek, ilgili programların YKS’deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkripleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacaktır.

İlk 1000’de olmayan üniversteler için başarı sıralaması aranan programların ve asgari başarı sıralamaları şöyle;
✓ Tıp ( Sayısal) – 50 bin
✓ Diş Hekimliği (Sayısal) – 80 bin
✓ Eczacılık (Sayısal) – 100 bin
✓ Hukuk (Eşit Ağırlık) – 125 bin

Rusya’da Üniversite ve Dil eğitimi almak için hazırlamanız gereken evraklar aşağıda listelenmiştir. Detaylı bilgi için lütfen aşağıda bulunan formu doldurunuz.

Rusya’da Üniversite Eğitimi İçin Gerekli Evrak Listesi

  • Lise Diploması
  • Pasaport (Dönüş tarihinden itibaren 6 ay daha geçerli min. 2 yıl)
  • Lise Not Dökümü (Transkript)

Vizeden Sonra Rusya’ya Götürülecek Evrak Listesi

  • Pasaport
  • Lise Diploması orjinali (Apostilli)
  • Lise Not Dökümü orjinali (Apostilli)
  • Sağlık Raporu (Apostilli)
  • Eliza Testi HIV/AIDS (Apostilli)
  • Doğum belgesi Formül A (Apostilli)
  • 15 Adet arka tarafı beyaz Vesikalık Fotoğraf

Not:

Rusya’da ki Üniversiteler içerisinde Dil Kursu, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerinde öğrenci vizesi gerekmektedir. Uzun dönem dil kursu, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri için ilk olarak çıkarılacak vize 90 günlüktür.Öğrenciler okumak istediği şehir ve üniversiteye kayıt işlemleri bittikten sonra 90 günlük vize 1 yıllık vizeye çevrilir.Bu işlemin yapılması için ise, 90 günlük vizenin bitim süresinden minimum 20 iş günü öncesinde üniversitenin yabancılar departmanına ya da danışmanına bilgi vermek zorundadır. Vize uzatımına pasaportunu vermeyen öğrenci ya da öğrenciler ülkeden çıkıp girme durumu yada tekrardan davetiye alma durumunda kalabilirler.

Dip Not: Diploma ve Transkript ’lerin asılları ve bu asılların arka kısmını Valilik veya Kaymakamlıktan Apostil yaptırılması gerekmektedir.

Rusya’daki Üniversitelerin genel davetiye çıkış süreleri 21-30 iş günüdür. Davetiye çıkarmak için ilk etapta sadece pasaportunuzun ilk sayfasının taranmış hali ya da fotokopisi yeterlidir.

Rusya Dil Eğitimi İçin Gerekli Evrak Listesi

  • 10 adet 3×4 arka kısmı beyaz fon vesikalık fotoğraf
  • Pasaport (Dönüş tarihinden itibaren 6 ay daha geçerli Min. 2 yıl Tavsiye edilen 10 yıl)
  • Aids testi (Özel hastanelerden aynı gün temin edilebilir)

Not:

Rusya Federasyonu içerisinde dil kursu, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri için öğrenci vizesi gerekmektedir. Rusya’daki Üniversitelerin genel davetiye çıkış süreleri 21-30 iş günüdür. Davetiye çıkarmak için ilk etapta sadece pasaportunuzun ilk sayfasının taranmış hali yada fotokopisi yeterlidir.